About me

Bioloog

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANa mijn studie biologie aan de Landbouw Universiteit van Wageningen, kwam ik al snel terecht in de kleine, wondere wereld van insecten. De eerste jaren werkte ik veel met insecten die in de bodem leven. Nu zijn dat vooral insecten die in het water voorkomen. Door één van deze insecten word ik al jaren extra gegrepen, namelijk de kokerjuffer. In 2012 resulteerde dit, in mijn huidige werk als aquatisch ecoloog bij Alterra Wageningen UR, tot het project “Insecten sieraden” (artikel landschap).

Juffer Juwelen

De kokerjuffer maakt een koker om zich te beschermen tegen de rovers in het water. De veelheid aan vormen en materialen die ze hierbij gebruiken maakt ze tot  kleine architecten in het water. Geïnspireerd door de bouwkunst van deze kleine architecten heb ik de kokerjuffers edelstenen aangeboden. Die gebruiken ze als ze groeien, om hun koker groter te maken. Aan het eind van hun larvale stadium verpoppen de kokerjuffers en vliegen ze uit als schietmot. Ze laten de lege kokers in het water achter. In mijn geval een koker van edelsteen. Ik oogst de lege kokers en dan kan mijn creatief proces beginnen, het maken van de sieraden, de Juffer Juwelen.

Beelden

Naast de Juffer Juwelen komt mijn passie voor de natuur ook tot uiting in mijn beelden. Na een ééndaagse workshop in 2001, werd ik gegrepen door het beeldhouwen. Werken met steen is fascinerend. Het materiaal, de vorm, de kleur en het creatief bezig zijn. Soms de vorm van een steen volgend, soms werkend volgens een tevoren duidelijk omlijnd plan. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADe natuur en het persoonlijke proces blijven voor mij een oneindige bron van inspiratie. Meestal werk ik in steen, van speksteen, serpentijn en albast tot frans kalksteen. Soms maak ik een uitstapje richting hout of brons. Al jaren volg ik cursussen bij Henny Bronk. Onder zijn bezielende leiding is deze hobby uitgegroeid tot een ware passie, wat geresulteerd heeft in een derde prijs met mijn beeld “Vrouw zijn” tijdens de Amateur expositie van Kernhem te Ede.

Mijn beelden zijn te zien via mijn website Dorine Dekkers beelden. Af en toe zijn mijn beelden en de Juffer Juwelen te zien op tijdelijke exposities. Sinds 2013 exposeer ik continu bij Kunstgalerie Oog voor Natuur  in Opheusden.